Mezőgazdaság igás állatokkal

Ez blog a fenntartható mezőgazdaság jegyében született, melynek célja a Magyarországon kiveszőfélben lévő (jó esetben csak lappangó) hagyományos földművelés ötvözése a modern technikákkal. Mindennek alapja pedig az igás-állat. Saját ötleteket, tapasztalatokat, már meglévő eszközöket szívesen fogadjuk a hozzászólásokban, vagy csalancsukKUKACgmail.com címen.

Blogok

GYIK

Ha nagyítani szeretnél egy képet, akkor---> jobb klikk, kép megjelenítése.

Saját készítésű laptika

2013.01.29. 17:18 csalancsuk

DSCN9353a_1.jpgNagyobb felbontásért katt a képre.

Eddig két laptikát készítettünk el. A képen látható a második, amely idén lett kész. Elég könnyű, és a súlypontját is sikerült úgy beállítanunk, hogy a lovaknak csak minimális terhet kell tartaniuk a nyaklóval. Összköltsége a nullával vetekszik, hiszen minden része újrahasznosított anyagól készült. Az elülső vasszerkezet és a rinyavas egy szétszedett terasz földi maradványaiból készült. A tengely egy kiszuperált lajtoskocsié volt valaha, és a kerekek pedig divatból soha ki nem üthető lada nivából származnak. Egy sárhányó még jól jönne főleg ilyen latyakos téli napokon. Szerszámügyileg sem túl bonyolult az összeállítás. Gyakorlatilag egy flexxel, egy fúróval és egy hegesztővel, ha csodákra nem is, de elég sok mindenre képes lehet az ember.

egyes.jpg

Hátulsó részre egy MTZ pótkocsi csatlakoztatót hegesztettünk, amelybe egy standard vonófejet tettünk. A vonófejre bármilyen utánfutó egyszerűen csatlakoztatható. Ha utánfutót akasztunk a kocsira figyelnünk kell arra, hogy az utánfutón helyesen osszuk el a súlyt. Ha ez mégsem sikerül saját testünkkel is korrigálhatjuk azt. A művelet igen nagyon egyszerű: hátrébb vagy előrébb ülünk, állunk. A két oldalon lévő húzószemek borona használatánál előnyösek.
Boronán kívül a kocsit használhatjuk tárcsa, henger, csillagos rendsodró vontatására. A felhasználásnak csak a képzelet szab határt, esetleg a lovak ereje.kettes.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://igaslo.blog.hu/api/trackback/id/tr975049502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magosi 2013.01.30. 19:00:09

Jozsibá profi laptikát készített csak így tovább!!!!!!

penbo 2013.01.30. 22:55:25

A rinyavas az az amibe kapaszkodni lehet?

csalancsuk 2013.01.31. 09:16:02

@magosi: Igyekszik az ember. A laptika meg csak arra vár, hogy a te lovaid legyenek elé fogva és ne a mienk.

csalancsuk 2013.01.31. 11:27:41

@penbo: @penbo: igen, igazából katonai szleng szótárban meg lehet nézni a pontos jelentését. De kapaszkodót jelent
süti beállítások módosítása