Mezőgazdaság igás állatokkal

Ez blog a fenntartható mezőgazdaság jegyében született, melynek célja a Magyarországon kiveszőfélben lévő (jó esetben csak lappangó) hagyományos földművelés ötvözése a modern technikákkal. Mindennek alapja pedig az igás-állat. Saját ötleteket, tapasztalatokat, már meglévő eszközöket szívesen fogadjuk a hozzászólásokban, vagy csalancsukKUKACgmail.com címen.

Blogok

GYIK

Ha nagyítani szeretnél egy képet, akkor---> jobb klikk, kép megjelenítése.

Lovas kombinátor

2013.04.10. 23:29 csalancsuk

Magágykészítés legfontosabb eszköze a kombinátor. Általános részei rúgós kapa valamint a rögtörő henger. A Marvin Briske által gyártott eszköz is ezeket az elemeket alkalmazza, nagyon ügyesen. Méghozzá, úgy hogy a rögtörő henger egyben a "kerék" is. Kitűnő ötlet. (Habár köves úton nem kell vele menni.)

lovas kombinátor 3.jpg

Gyakorlatilag úgy lett megoldva, mint akár a gumis kocsiknál is. Az első "keret"- rögtörőt fordítja az állat.

Az eszközt használó úriember szerint egy hibája van, méghozzá az, hogy rossz helyen van a súlypont. De ezt ki lehet küszöbölni némi szörfözést imitáló mozdulatokkal. Igazi extrém sport.

lovas kombinátor 2.jpg
Szerintem az egy ló kicsit kevés ehhez a munkához. Ő is mondja, hogy egy lóval egyszerre csak keveset csinál. Két menetben. Először sekélyebben aztán mélyebben. Egyébként a szakirodalom szerint kukorica magágynak kb. 12 cm kell.  A kapák állítását egy egyszerű karral oldották meg, mellyel fel és le is lehet engedni őket.

lovas kombinátor 4.gif

Azért három lóval biztosan szebben muzsikál. És a lovaknak is könnyebb, többet is tudnak menni. Egyébként biztos elég megterhelő szántásba naphosszat menni. Az abrak elengedhetetlen.

Fóliában is kitűnő megoldást jelenthet . Könnyen mozog fordulékony. És természetesen, mint általában ezen a blogon nem kíván üzemanyagot!

klovas kombinátor 4.gif

forrás:

http://smallfarmersjournal.com/2012/06/

http://betweenourselvesandourland.wordpress.com/2012/04/09/the-cultimulcher/

A bejegyzés trackback címe:

https://igaslo.blog.hu/api/trackback/id/tr555215954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása