Mezőgazdaság igás állatokkal

Ez blog a fenntartható mezőgazdaság jegyében született, melynek célja a Magyarországon kiveszőfélben lévő (jó esetben csak lappangó) hagyományos földművelés ötvözése a modern technikákkal. Mindennek alapja pedig az igás-állat. Saját ötleteket, tapasztalatokat, már meglévő eszközöket szívesen fogadjuk a hozzászólásokban, vagy csalancsukKUKACgmail.com címen.

Blogok

GYIK

Ha nagyítani szeretnél egy képet, akkor---> jobb klikk, kép megjelenítése.

Bálahordás laptikával

2013.02.04. 23:09 csalancsuk

laptika bálahordás 1.jpg

Az előző posztban már szó volt arról, hogy az általunk készített laptikához könnyen csatlakoztatható, akár utánfutó is. Bármilyen teher hordására alkalmazhatjuk. Most konkrétan a bálahordást szeretném bemutatni. Sok gondot tud okozni nagy körbálák esetén, -főleg ha egyedül vagyunk- az, hogy hogyan is rakjuk fel a bálát a pótkocsira. Van a jól bevált módszer, mikor puszta erőnkre támaszkodva pallók segítségével rágurítja az ember. Aki már csinált ilyet az tudhatja, hogy nem egy derékkímélő leányálom. Magyar ember, habár elég erős ahhoz hogy felgurítsa egy-kettőre, ám még annál is okosabb, hogy ne így tegye. A pótkocsira szerkesztettünk egy rém egyszerű csörlőt amely a segítségünkre lesz. Nézzük meg miképpen működik ez a  valóságban.

laptika bálahordás 2.jpg

Amint látható a két hámfából eszkábált bálaszorítót a pótkocsi végéhez erősítettük. Majd azt kihúztuk a földre. És itt következik a trükk:

laptika bálahordás 3.jpg

A bálát rágurítjuk a bálaszorítóra, azt pedig a már említett csörlőre akasztjuk. Egyszerűen felcsörlőzzük és másodpercek alatt a pótkocsin van a bála. Igaz, hogy földön kézi erővel kell a bálát gurítanunk, de legalább egy munkamenetet, a felrakás ami egyébként a legnehezebb, máris megspóroltuk.

laptika bálahordás 4.jpg

A pótkocsira kényelmesen két körbála ráfér. A második bálát hasonlóképpen tesszük fel, mint az elsőt. Lényegi különbség nincs. A bálaszorítót a csörlővel meghúzva a szállításnál nem mozog, jól feszül.

laptika bálahordás 5.jpg

És grátisznak egy videó a szállításról:

A bejegyzés trackback címe:

https://igaslo.blog.hu/api/trackback/id/tr175063202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

penbo 2013.02.08. 16:13:21

De jók lettek a képek, meg a videó! És tetszik, ahogy az egészet leírtad, meg összevágtad :D

csalancsuk 2013.02.08. 18:00:35

@penbo: Köszi. Lehet szakmát kéne váltanom és kameramannak állni!:)
süti beállítások módosítása