Mezőgazdaság igás állatokkal

Ez blog a fenntartható mezőgazdaság jegyében született, melynek célja a Magyarországon kiveszőfélben lévő (jó esetben csak lappangó) hagyományos földművelés ötvözése a modern technikákkal. Mindennek alapja pedig az igás-állat. Saját ötleteket, tapasztalatokat, már meglévő eszközöket szívesen fogadjuk a hozzászólásokban, vagy csalancsukKUKACgmail.com címen.

Blogok

GYIK

Ha nagyítani szeretnél egy képet, akkor---> jobb klikk, kép megjelenítése.

Városi munkák 1. rész

2013.02.09. 15:52 csalancsuk

     Ez a bejegyzés nem konkrétan mezőgazdasági munkákról fog szólni. De szerintem elég érdekes, és ugyanakkor használható is. Be szeretném mutatni azt, hogy települések, kisvárosok, vagy akár nagyvárosok, hogyan alkalmaznak, vagy hogyan alkalmazhatnának állatokat a városi munkák keretein belül. Városunkban nem túl régen (pár éve) szamarakkal hordozták a kukákat a  kórházban, iskolában. Olcsó, környezetbarát módszer ez. Arról pedig nem is beszélve, hogy az olyan állatok mint a szamár, ami ma gyakorlatilag díszállat, visszanyerné eredeti "szakmáját". Újra érdemes lenne tenyészteni őket.

Amit itthon is gyakran láthatunk azok a "lovas taxik". Mindenki ismeri. Nem is írok róla többet. Bár lehetne ezt is fejleszteni, nagyvárosokban lovardákat telepíteni stb.

DSCN0413.JPG

Ami ennél szerintem érdekesebb, az közmunkák elvégzése állatok segítségével.

Fűnyírás
Rengeteg olyan terület van ahol kényelmesen el lehet végezni ezt a feladatot lóval. A következő módon:

100 2403

Aki kicsit is ért a gyephez, pázsithoz tudja, hogy a legjobb kaszálási módszer, jobban mondva eszköz a hengerkéses fűnyíró. Na ez épp ilyen ráadásul nem igényel TLT hajtást sem. Ideális. A képen látható kasza ha jól tudom egyenként 50 cm, hármat összecsatolva 150 cm, ez azért mindenképp figyelemreméltó, főleg üzemanyag nélkül. Könnyen fordul, gyakorlatilag a kasza szélességétől függ, hogy hol is fér el.

100 2174

Gang mower

Egyébként nem egy nehéz munka, még egy tizenpár éves kisfiú is megcsinálja.

Szeméthordás
Városban kihelyezett szemeteseket a közmunkások kisteherautóval járják végig. Hasonló a helyzet ősszel mikor a leveleket szedik össze. Lehetne még sorolni. Ezeknél a munkáknál fel lehetne cserélni a teherautót lovaskocsira. Olcsóbb, esztétikusabb. Franciaországban valahogy így csinálják:

porte-cont-4roues.jpg

100 1155
És még jól is néz ki:

veolia-proprete-remorque-02-Hazebrouck-500.jpg

veolia-proprete-remorque-03-Hazebrouck-500.jpg

Folyt köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://igaslo.blog.hu/api/trackback/id/tr535071080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

penbo 2013.02.12. 22:30:15

Ezt tök jó! Ilyenek tényleg csinálhatnánk mi is... És tényleg sokkal esztétikusabb is.

csalancsuk 2013.02.12. 23:00:20

@penbo: A városok szépítését, takarítását mindig el kell végezni, úgyhogy szerintem lenne rá igény.
süti beállítások módosítása